Samaritertjenesten

Et sundhedsberedskab på højeste niveau

Skal du arrangere et fodboldstævne, en festival, en koncert eller andre events, hvor mange mennesker er samlet, kan du bestille samaritter, der sørger for at yde førstehjælp, hvis uheldet er ude. Røde Kors Vejle samaritterne dækker hele trekantsområdet, og dækker alt fra Jelling Musik Festival til små lokale sportsarrangementer.
 
Hvad kan samaritter gøre for dig?
 
Samaritterne sikrer, at alle deltagere til dit arrangement har adgang til hurtig og effektiv førstehjælp – lige fra behandling af vabler til brug af hjertestarter ved hjertestop. Røde Kors samaritter er ”professionelle” frivillige, der er uddannede i at yde den bedste førstehjælp. Udover den træning de opnår ved arrangementerne, har de som minimum 56 timers kursus bag sig. Samaritter har udstyr til de mest  almindelige skader:

 • Sår, forstuvning, vabler mv.
 • Udstyr til stabilisering af brud, stoppe større blødninger og køling af brandsår.
 • Udstyr til måling af iltmætning, Puls, Blodtryk og blodsukker.
 • AED(hjertestarter), ilt, sug og tungeholder med samt medicin til opstart af behandling ved mistanke om blodprop i hjertet. 
 • Håndkøbsmedicin i form af panodil, ibufrofen, allergimedicin, lokalbedøvende creme og creme mod insektbid. 

 

Medic  
En medic er en samarit med en sundhedsfaglig baggrund, som derudover har gennemgået vores medicuddannelse, der giver følgende kompetencer:

 • Påbegyndelse af medicinsk behandling ved akut opstået sygdom, herunder:        
  –   Inhalationsbehandling af astma         
  –   Anvendelse af Epi-pen ved anafylaksi          (allergisk shock)            
  –   Anvendelse af stesolid rectal ved
      kramper            
  –   Glukagon IM ved hypoglykæmi (lavt blodsukker)
  –   Smertelindring med Instanyl    
 • Håndtering af luftveje med oral og nasal airway og pose/maskeventilation   
 • Vurdering af blodets iltning ved SpO2-måling   
 • Anlæggelse af IV adgang og opstart af IV væskebehandling   
 • Optagelse og vurdering af EKG med 3, 5 og 12 afledninger

HVoB (Hurtig Vurdering og Behandling)
Ved arrangementer hvor forholdene er svært tilgængelige og terrænet er udfordrende, kan det være vanskeligt at sikre hurtig og effektiv hjælp — men i Røde Kors er vi gearede til netop sådanne situationer. Vi tilbyder medics på specialudrustede mountainbikes, som hurtigt kan være fremme ved den tilskadekomne og påbegynde den nødvendige behandling i løbet af få minutter.

Læge
Ved arrangementer med behov for lægelig deltagelse kan vi tilbyde assistance fra vores frivillige læger. Dette forudsætter, at der oprettes en OBS-enhed.

OBS-enhed
Ved fx. triathlons, ekstremsportsevents og festivaller kan der være behov for at oprette en OBS-enhed. Vi bemander OBS-enheden med en læge og supplerer med samaritter og medics med adgang til fuldt monitoreringsudstyr. Dermed har vi de mest optimale betingelser for at kunne vurdere, observere og behandle deltagerne ved dit arrangement.

Hvad koster det?
Røde Kors samaritter opererer efter vejledende priser, men også lokale forskelle. Det er derfor ikke muligt at give en fast pris, da det kommer an på arrangementets størrelse og antal mennesker samlet.  En stor festival koster mere end et miniput fodboldstævne.  Lokale forskelle gør også at priser på transport, materialeforbrug og forplejning kan variere.
 
Hvordan gør jeg?
Hos Vejle afdelingen dækker vi Vejle, Jelling, Fredericia og Kolding området.  For bestilling af samaritter hos Røde Kors Vejle, skriv da en mail til:  vk-vejle@rodekors.dk 
 
Mailen bedes indeholde: Arrangement, dato(er), tider, antal deltagere og evt. særlige forhold, hvis der skulle være dette. 
Er der nogle spørgsmål, er I velkommen til at kontakte Alexander
på Vagtkordinatortelefon: 22 21 32 38
Ønskes bestilling af Medic, skal det udgangspunkt ske senest 8 uger før arrangementet. 
Funktionerne medic, HVoB og læge kan ikke købes selvstændigt, men kun tilkøbes en alm. samaritervagt fra Røde Kors.
Vagtkoordinatoren vurderer arrangementet (størrelse, risici, faciliteter) og giver et tilbud. Herefter underskriver I en vagtaftale og samaritterne vil være til stede til dit arrangement. 

 

 

Bliv Frivillig 

I Vejle afdelingen er vi ca. 20 medlemmer fra 18-60 år, nogle mekanikere til dagligt andre sundhedsfaglige. Vi dækker alt fra Jelling Musikfestival til cykelløb, fodbold, teater, messer og aktivitetsdage i trekantsområdet. Vi møder hver torsdag i lige uger fra kl.19 og så 2-3 timer frem, for at vores uddannelse altid er up-to-date. 
 
Gør en forskel
som samarit Sammen med 800 andre samaritter yder du en førstehjælpsindsats til arrangementer landet over. Du hjælper mennesker, der har brug for dine kompetencer og medmenneskelighed.
 
Hvad skal jeg lave?
Som samarit eller medic har du vagter ved fx. sportsstævner, koncerter, festivaler og firmaarrangementer. Her sørger du for en hurtig og grundig førstehjælpsindsats sammen med dine kollegaer, hvis ulykken skulle ske. Fra plaster på et sår over forbinding af en forstuvet ankel til brug af hjertestarter ved hjertestop. Din indsats afhjælper skader og redder liv.
 
Hvad får jeg ud af det?
Som frivillig i Røde Kors får du vores samariteruddannelse og et stærkt socialt netværk – samt oplever glæden ved at hjælpe andre. Du behøver ikke at have en sundhedsfaglig baggrund, alt uddannelse får du af Røde Kors. Vi har både folk som er håndværkere, bagere, gymnaseielever mv. For at blive samarit skal du være fyldt 18 år, tale og skrive dansk samt have en ren børneattest. 
  
Hvor lang tid tager det?
Engagement tager tid, men du bestemmer selv, hvor meget tid du vil investere. En vagt kan vare fra få timer til hele weekender. Udover dine samaritervagter træner du med andre samaritter fra din gruppe, så du hele tiden er opdateret og kan yde dit bedste. Samaritterne i Vejle mødes nogle timer hver fjortende dag for at øve alle de nødvendige færdigheder, som det kræver for at være samarit.

Du skal regne med at bruge 10-12 timer pr. måned i gennemsnit, da vi har vagter og møder året rundt. Men man må forvente, at hvis man vil med på festival om sommeren, at det kræver man er aktiv året rundt til de små lokale vagter også.   Har du en sundhedsfaglig uddannelse har du mulighed for på sigt at blive medic.
 
Nødvendig prøvetid
Som samarit skal man kunne holde hovedet koldt i mange former for stressede situationer, men det kan være svært for nogle. Der er derfor altid en prøvetid, hvor du som observatør kommer med på nogle vagter/opgaver sammen med et par garvede samaritter. Går din prøvetid godt, vil du blive godkendt og kan påbegynde samarit uddannelsen. 
 
Hvis du har lyst til at høre mere om at være samarit, så skriv en mail til: vejle.al@rodekors.dk

 

 

 

Denne side bruger cookies. Ved at klikke dig videre på siden, accepterer du dette. Læs mere om cookies...